تجهیزات کنترل کیفی رنگ در صنایع رنگ و پوشش

راهنمای انتخاب تجهیزات کنترل کیفی رنگ در صنایع مختلف

راهنمای انتخاب تجهیزات و دستگاههای مورد نیاز برای یک آزمایشگاه ساده کنترل کیفی رنگ
تجهیزات و دستگاههای مورد نیاز برای یک آزمایشگاه کامل کنترل کیفی رنگ
راهنمای انتخاب دستگاه های مورد نیاز برای تجهیز آزمایشگاه کنترل کیفی شرکت های تولید کننده رنگ های ساختمانی ، صنعتی و ترافیکی
راهنمای انتخاب دستگاههای مورد نیاز برای تجهیز آزمایشگاه کنترل کیفی شرکت های تولید کننده رنگ اتومبیلی و تعمیراتی خودرو
راهنمای انتخاب دستگاههای مورد نیاز برای تجهیز آزمایشگاه کنترل کیفی شرکت های تولید کننده رنگ پودری
راهنمای انتخاب دستگاههای مورد نیاز برای تجهیز آزمایشگاه کنترل کیفی شرکت های تولید کننده انواع رزین

راهنمای انتخاب تجهیزات و دستگاههای مورد نیاز برای یک آزمایشگاه ساده کنترل کیفی رنگ

کلیه شرکتهای رنگسازی بصورت معمول برای تجهیز یک آزمایشگاه ابتدایی با حداقل بودجه به تجهیزات و دستگاههای زیر نیازمند می باشد:

  • انواع اپلیکاتورهای فیلم رنگ
  • کاپ ویسکوزیته و کورنومتر
  • صفحات تست پوشش
  • تست مقاومت در برابر ضربه
  • تست خمش (مندرل)
  • تست چسبندگی (تست کراس کاتر)
  • انواع ضخامت سنج فیلم رنگ تر و خشک

بالا

راهنمای انتخاب تجهیزات و دستگاههای مورد نیاز برای یک آزمایشگاه رنگ کامل

پس از تجهیز یک آزمایشگاه ابتدایی ، دیگر تجهیزات مورد نیاز عبارتند از:

  • انواع تستهای سایش خشک و تر (تست شستشوی رنگ)
  • آون ازمایشگاهی
  • دستگاه کالریمتر (اسپکتروفتومتر)
  • تست جامی شدن (کاپینگ تست)
  • ثبات زمان خشک شدن رنگ
  • گریندومتر
  • براقیت سنج تک یا چند زاویه ای
  • کابینهای تست شرایط محیطی (مقاومت در برابر نور یووی و زنون)
  • کابین مقایسه اختلاف رنگ در منابع نوری مختلف
  • انواع میکسر و همزن آزمایشگاهی
  • هدایت سنج رنگ و پی اچ متر
  • دماسنج
  • ویسکومتر دیجتالی
  • کاپ پیکنومتر
  • پوشش سنج (کریپتومتر)
  • انواع ذره بین و میکروسکوپ
  • انواع سختی سنج های آزمایشگاهی از قبیل انواع پاندولی ، مدادی و بوخهلز
  • ترازوی دقیق آزمایشگاهی
  • تست مقاومت در برابر خراش (اسکرچ تستر)

بالا

راهنمای انتخاب دستگاه های مورد نیاز برای تجهیز آزمایشگاه کنترل کیفی شرکت های تولید کننده رنگ های ساختمانی ، صنعتی و ترافیکی

رنگهای ساختمانی به آن دسته از رنگ هایی گفته می شود که عمده مصرف آن در پروژه های عمرانی بوده و جدا از مسئله حفاظت سطوح با زیبایی شناسی هم ارتباط مستقیم دارند. رنگ های ساختمانی معمولا بصورت رنگ های آلکیدی روغنی ، اکریلیک و پلاستیک پایه آبی ارائه می شوند. اجرای رنگ های صنعتی بر روی سطوح مختلف فلزی و سیمانی به منظور حفاظت آنها در برابر خوردگی و تغییرات فیزیکی- شیمیایی انجام می گیرد. رنگ های صنعتی علاوه بر حفاظت ، خواصی نظیر براقیت ، فام رنگ ، مقاومت در برابر اصطکاک و خراشیدگی و سایش و نیز مقاومت های شیمیایی و آب و هوایی را نیز دارا می باشند. این محصولات از پرمصرف ترین انواع رنگ ها در زندگی ما می باشند.

لیست تست های متداول:
بدلیل شباهت در کاربرد و نحوه استفاده از تجهیزات در ادامه فقط به ذکر نام و استانداردهای مورد کاربرد در این خصوص بسنده می شود.

تست تعیین میزان دانه بندی: دستگاه گريندومتر مطابق با استاندارد های ISO 1524 و ASTM D 333

تعیین میزان وزن مخصوص (دانسیته)رنگ: برای اندازه گیری دانسیته معمولا از کاپهای پیکنومتر(ISO 2811) استفاده می شود.

ابزار اعمال فیلم رنگ : انواع اپلیکاتور با قابلیت اعمال انواع گوناگون فیلم رنگ در ضخامتهای متنوع

سنجش میزان گرانروی و ویسکوزیته : شامل انواع کاپ های ویسکوزیته فوردFord ASTM D 1200)، (DIN 53211 و ویسکومتر های کربس مطابق با استاندارد ASTM D 562

اندازه گیری میزان براقیت رنگ : با توجه سطوح مختلف با درجات براقیت گوناگون (مات، نیمه براق و براق) دستگاه های براقیت سنج با قابلیت اندازه گیری براقیت در سه زاویه (20 و 60 و 85 درجه) مطابق با استاندارد ASTM D 523, ISO 2813 قابل پیشنهاد می باشند.

اندازه گیری فام رنگ : با استفاده از دستگاه های اسپکتروفتومتر و کابین های مقایسه رنگ تحت نورهای متفاوت

اندازه گیری میزان قدرت پوشش(تباین) : بررسی میزان پوشانندگی رنگ خشک از دستگاه بازتابش سنج (رفلکتومتر) و برای تعیین میزان پوشانندگی رنگ در حالت خیس از کریپتومتر اندازه گیری

ضخامت لایه رنگ خشک : با استفاده از دستگاه های ضخامت سنج در انواع پراب جدا و پراب سرخود

تست تعیین میزان چسبندگی: یا تست کراس کات برای تعیین میزان چسبندگی قشر خشک رنگ به سطح زیرین

اندازه گیری میزان سختی و مقاومت رنگ در برابر خراشیدگی : عمدتا دستگاه های سختی سنج پاندولی ، سختی سنج مدادی ، سختی سنج فنری و دستگاه تست خراش Scratch Tester برای انجام این تست ها قابل معرفی می باشند.

تعیین میزان انعطاف پذیری و ضربه پذیری : استفاده از دستگاه های مندرل سیلندری و یا مخروطی برای تعیین میزان انعطاف پذیری و تست ضربه جهت تعیین میزان مقاومت رنگ در برابر ضربه مستقیم

تستهای مقاومت در برابر شرایط محیطی : عمدتا کابین های تست مقاومت در برابر اشعه UV و کابین Xenon Test

تست مقاومت در برابر عوامل شیمیایی و خورنده: بطور معمول تست های سالت اسپری ، مقاومت در برابرغوطه وری آب ، مقاومت در برابر رطوبت (تاول زدگی) و مقاومت در برابر تاثیر مواد شیمیایی تست تعیین میزان جامی شدن: با استفاده از دستگاه Cupping

راهنمای انتخاب دستگاههای مورد نیاز برای تجهیز آزمایشگاه کنترل کیفی شرکت های تولید کننده رنگ اتومبیلی و تعمیراتی خودرو

رنگ های اتومبیلی در دو نوع رنگ های اصلی مورد استفاده در شرکتهای خودرو سازو رنگ های تعمیراتی عمدتا به انواع پوششهایی اطلاق می گردند که برای حفاظت و زیبایی بدنه خودرو و همچنین قطعات فلزی داخل و خارج اتومبیل مورد استفاده قرار می گیرند و از نظر جلوه ظاهری به دو صورت سالید و متالیک تولید و عرضه می گردند.

لیست تست های متداول:
تست دانه بندی: شامل انواع گريندومتر درگستره های 0-250/0-100/0-50/0-25/0-15 میکرون برای بررسی میزان دانه بندی محصولات تولیدی مطابق با استاندارد های ISO 1524 و ASTM D 333 سنجش میزان وزن مخصوص (دانسیته) رنگ: برای اندازه گیری دانسیته به صورت معمول از کاپهای پیکنومتر(ISO 2811) استفاده می شود.
ابزارهای اعمال فیلم رنگ : اپلیکاتورها همواره جز کاربردی ترین تجهیزات مورد کاربرد در کلیه آزمایشگاه بوده اند و توسط آنها ، ضخامت های مختلفی از پوشش های مورد نظر بصورت خیس بر روی صفحات استاندارد آزمون جهت انجام تست های مختلف اعمال می شود . اپلیکاتورهای نوع Sagging برای بررسی میزان شره رنگ در ضخامت های مختلف و اپلیکاتور های Leveling برای بررسی میزان همترازی رنگ در محدوده های گوناگون مورد استفاده قرار می گیرند.

اندازه گیری میزان گرانروی و ویسکوزیته : در رنگ های خودرویی با توجه به استاندارد های متنوع تجهیزات متفاوتی نظیر انواع کاپ های ویسکوزیته فورد (Ford ASTM D 1200)، (DIN 53211) ، کاپ Afnor ، ویسکومتر های کربس مطابق با استاندارد ASTM D 562 و برای نمونه های غلیظ و سیالات غیر نیوتنی از ویسکومتر های اسپیندلی با اسپیندل و سرعت متغیر(ASTM D 2196,ISO 2555) برای محاسبه ویسکوزیته استفاده می شوند.

اندازه گیری فام و شید رنگ : در این گروه از رنگ با توجه به حساسیت بالای بحث فام و تقسیم بندی های دو گانه سالید و متالیک به صورت کاملا تخصصی از دستگاه های اسپکتروفتومتر(ASTM D 2244,DIN 5033) با قابلیت اندازه گیری و مقایسه در زوایای مختلف (-15,15,25,45,75,110 درجه) برای رنگهای متالیک و صدفی و از انواع تک زاویه 45 درجه برای رنگهای سالید استفاده می شوند.

کابین های مقایسه رنگ تحت نورهای گوناگونی نظیر D65, D50, TL84, A, UV نیز در تولید رنگهایی با فام یکسان و مورد تایید مشتری قابل استفاده می باشند.

اندازه گیری میزان براقیت رنگ : با توجه سطوح مختلف با درجات براقیت گوناگون (مات، نیمه براق و براق) دستگاه براقیت سنج با قابلیت اندازه گیری براقیت در سه زاویه (20و60 و85 درجه) قابل پیشنهاد می باشند.

اندازه گیری میزان قدرت پوشش: برای بررسی میزان پوشانندگی رنگ خشک از دستگاه بازتابش سنج (رفلکتومتر) و برای تعیین میزان پوشانندگی رنگ در حالت خیس از کریپتومتر استفاده می شود.

سنجش میزان پخت صحیح رنگ و تعیین دمای بهینه : پخت این گروه از رنگها در آزمایشگاه عمدتا بوسیله آون (حداکثر تا 250 درجه سانتی گراد) انجام می شود. برای دستیابی به دمای بهینه و کنترل روند صحیح پخت در آزمایشگاه و نیز در خطوط تولید از دستگاه ترموگراف (ثبات دمای کوره) استفاده می شود.

اندازه گیری ضخامت : دستگاه های مورد کاربرد در این صنعت ، با توجه به بسترهای گوناگون اعم از فلزی و پلیمری و پلاستیکی و … متفاوت هستند و بسته به نوع سطح مورد نظر از ضخامت سنج های NFE/FE ، اولتراسونیک و مکانیکی استفاده می شود. ضخامت سنج های شانه ای و چرخشی نیز برای اندازه گیری میزان ضخامت قشر رنگ بصورت خیس کاربرد دارند.

تست تعیین میزان چسبندگی: تست کراس کات برای تعیین میزان چسبندگی قشر خشک رنگ به سطح زیرین انجام و با در نظر گرفتن ضخامت لایه خشک رنگ از تیغه هایی با فواصل متفاوت استفاده می شود.

اندازه گیری میزان سختی و مقاومت رنگ در برابر خراشیدگی : عمدتا دستگاههای سختی سنج پاندولی و گزارش میزان سختی رنگ بر حسب سختی واحد پرسوز (P) مطابق با استانداردهای ASTM D 4366, ISO 1522 سختی سنج مدادی ( 9B-9H ) ، سختی سنج فنری(نیوتونN) و دستگاه تست خراش Scratch Tester قابل معرفی می باشند.

تعیین میزان انعطاف پذیری و ضربه پذیری : رنگ های خودرویی باید از میزان انعطاف پذیری بالایی برخوردار باشند لذا برای بررسی این مسئله از دستگاه مندرل سیلندری با ست سیلندر های مربوطه (قطر 2-32 میلی متر) یا مندرل مخروطی استفاده می شود. مطابق با استاندارد EN ISO 6272 توانایی تحمل ضربه با قدرتی در حدود برای این گروه از رنگها مورد تاکید می باشد.
تستهای مقاومت در برابر شرایط محیطی : تست های شرایط محیطی این گروه از رنگها با توجه به استاندارد های متداول برای مشابه سازی سریعتر در کوتاه ترین زمان ممکن ، عمدتا توسط کابین های شرایط محیطی UV با لامپ های UVA و UVB و کابین Xenon Test با فیلتر های گوناگون نور در طول موجهای متنوع انجام پذیر می باشند.

تست مقاومت در برابر عوامل شیمیایی و خورنده : در این خصوص کابینهای های سالت اسپری ، مقاومت در برابر غوطه وری آب ، مقاومت در برابر رطوبت و مقاومت در برابر تاثیر مواد شیمیایی مورد استفاده می باشند. تست تعیین میزان جامی شدن : تست جامی شدن توسط دستگاه Cupping ، جهت تعیین میزان خاصیت الاستیسیته رنگ انجام پذیر می باشد

راهنمای انتخاب دستگاههای مورد نیاز برای تجهیز آزمایشگاه کنترل کیفی شرکت های تولید کننده رنگ پودری

پوشش های پودری یا رنگهای کوره ای پودری به گروهی از پوشش ها اطلاق می شود که از مخلوط رزین ، عامل شبکه ای کننده ، پیگمنت ها و سایر سایر افزودنی ها بدست آمده است. برای تولید این پوشش ها ابتدا مواد اولیه به شکل مذاب با یکدیگر مخلوط می شوند سپس مذاب حاصل سرد می گردد و طی دو مرحله به ذراتی با اندازه بین ده تا صد میکرون آسیاب می شوند. این پوشش ها عمدتاً با استفاده از روش های الکترواستاتیک اعمال می گردند. تقسیم بندی رنگ های پودری بر حسب نوع رزین بکار رفته در ساختار آنها عبارتند از: پوشش های اپوکسی پوشش های پلی استر پوشش های اپوکسی پلی استر پوشش های پلی یورتان پوشش های اکرولیک

لیست تست های متداول:

تست دانه بندی: دستگاه پارتیکل سایز آنالایزر با تئوری پراکندگی Mie وFraunhoffer Diffraction اندازه گیری فام رنگ : دستگاه های اسپکتروفتومتر و کالریمتر با قابلیت اندازه گیری و مقایسه فام های رنگ تولیدی به کمک پارامترهای معرفی شده توسط سیستم CIE L a b و کابین مقایسه رنگ در نور های مختلف D65, D50, TL84, A, UV برای تولید رنگهایی با فام یکسان و مورد تایید مشتری مورد استفاده قرار می گیرند. اندازه گیری میزان براقیت : براقیت رنگهای پودری عمدتا در زاویه 60 درجه مورد بررسی قرار می گیرد. اخیرا دستگاه های براقیت سنج دو (20 و60 درجه) و سه زاویه (20 و60 و 85 درجه) نیز مطابق با استاندارد EN ISO 2813 مورد استفاده قرار می گیرند.

اندازه گیری ضخامت لایه رنگ خشک : دستگاه های ضخامت سنج مورد استفاده برای رنگهای پودری با توجه به بستر فلزی آهنی و غیر آهنی از نوع NFE/FE در انواع پراب جدا و پراب سرخود قابل معرفی می باشند.

تست های سنجش میزان انعطاف پذیری و ضربه پذیری : رنگ های پودری در مقابل ضربه نسبتا مقاوم می باشند بطوریکه مطابق با استاندارد EN ISO 6272 باید توانایی تحمل ضربه با قدرت حدودی بالای (60-120Kg. Cm) را داشته باشند. در بحث انعطاف پذیری و تست خمش، مندرل سیلندری با قطراستوانه 6 الی 7 میلیمتری مورد کاربرد می باشد. تست تعیین میزان چسبندگی و سختی رنگ : تست کراس کات یکی از متداول ترین ابزار سنجش مورد استفاده در تست های انواع رنگهای گوناگون می باشد و در خصوص کاربرد در زمینه رنگ های پودری – با توجه به استاندارد EN ISO 2409 – می بایستی حداکثر چسبندگی( ISO Class : 0 ) را داشته باشند. برای بررسی سختی این رنگها از دستگاه سختی سنج بوخهلز Buchholz EN ISO 2815 و درجه سختی بالای 90 واحد استفاده می شود.
سنجش میزان پخت صحیح رنگ و تعیین دمای بهینه: پخت رنگهای پودری در آزمایشگاه عمدتا بوسیله آون (حداکثر تا 250 درجه سانتی گراد) انجام می شود. برای دستیابی به دمای بهینه و کنترل روند صحیح پخت در آزمایشگاه و نیز در خطوط تولید از دستگاه ترموگراف (ثبات دمای کوره) استفاده می شود. تستهای مقاومت در برابر شرایط محیطی : تست های شرایط محیطی رنگهای پودری با توجه به استاندارد های متداول از جمله ISO 11507, ASTM G 154 و … برای مشابه سازی سریع تر درکوتاه ترین زمان ممکن ، عمدتا توسط کابین های شرایط محیطی UV با لامپ های UVA و UVB و کابین Xenon Test با فیلتر های گوناگون در طول موجهای متنوع انجام پذیر می باشند. تست مقاومت در برابر عوامل خورنده و شیمیایی : تست سالت اسپری (مه نمک) مطابق با استاندارد های , ASTM B 117 BS.EN.ISO 7253 و مقاومت در برابر آب و رطوبت از مهمترین تست های این گروه از رنگها می باشند. از دیگر تجهیزات متداول در آزمایشگاه های کنترل کیفیت شرکت های تولید کننده انواع پوشش های پودری می توان به دستگاه تست سایش در برابر حلال و عمدتا حلال MEK ، سختی سنج مدادی ، ترازو وکتابچه های رال اشاره نمود.

راهنمای انتخاب دستگاههای مورد نیاز برای تجهیز آزمایشگاه کنترل کیفی شرکت های تولید کننده انواع رزین

رزین اصطلاحی است که برای بسپارهای طبیعی و مصنوعی به کار می‌رود. منابع طبیعی رزین‌ها، حیوانات، گیاهان و مواد معدنی می‌باشند. این بسپارها به سادگی شکل پذیر بوده ولی دوام کمی دارند. پایه اصلی هر پوشش آلی را رزین تشکیل می دهد. رزین ها وظایف عمده ای چون : ایجاد فیلم بر روی سطح (وظیفه اصلی) ، چسبندگی به خود و به سطح زیرین و مقاومت در برابر عوامل خورنده را بر عهده دارند.

لیست تست های متداول:

عمدتا تستهای مربوط به این گروه از محصولات به مانند تستهای مورد کاربرد در صنایع رنگ می باشند با این تفاوت که برای اندازه گیری ویسکوزیته رزینها علاوه بر تجهیزات یاد شده می توان از نوع خاصی از ویسکومتر به نام Cone And Plate , ASTM D 4287 استفاده می شود. اندازه گیری فام رنگ رزین و محلول های شفاف : دستگاه های رنگ سنج رزین به صورت چشمی و دیجیتال با قابلیت اندازه گیری و مقایسه فام رزین های تولیدی به کمک پارامتر های (Gardner, Hazen APHA, Saybolt, Iodine, …) و سیستم CIE L a b تستهای مقاومت رزین در برابر شرایط محیطی : تست های شرایط محیطی این گروه از محصولات جهت تعیین میزان زردگرایی ، گچی شدن و عدم گسست ساختار مولکولی و با توجه به استاندارد های متداول برای مشابه سازی این شرایط در کوتاه ترین زمان ممکن ، عمدتا توسط کابین های شرایط محیطی UV با لامپ های UVA و UVB و کابین Xenon Test با فیلتر های گوناگون نور در طول موجهای متنوع انجام پذیر می باشند.